İyikidogdun » Doğum Günü Kutlamaları » İnternetin 16. Yaş Günü Kutlanıyor !

İnternetin 16. Yaş Günü Kutlanıyor !

(Mustafa Akgül, BTSTK adına)

Bilişim Sivil toplum kuruluşları olarak İnternetin Türkiye’ye gelişinin 16. yılında tüm ülkede İnternet Haftası olarak kutluyoruz. İnternet Haftası etkinlikleri 6-21 Nisanda tüm ülkeyi saran bir İnternet Şenliğine, Bilgi Toplumu, e-dönüşüm, e-türkiye ve e-devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırıldığı bir İnternet ve Bilişim Fırtınasına döndürmeyi hedefliyoruz.

İnternet Haftası boyunca, Üniversitelerden ilköğretim okullarına, Ticaret ve Sanayi Odalarından , Mühendis Odalarına, Organize Sanayi Bölgelerinden İnternet cafelere, Yerel Yönetimlerden, Kaymakamlıklar ve Valiliklere tüm ülkede kamu yönetimi, özel sektör, internet şirketleri, Bilişim/Bilgi/İletişim STK’ları, Bilişim Klüpleri etkinlik düzenlemesini bekliyoruz. Her her Türk vatandaşı interneti konuşsun, interneti düşünsün, interneti kullansın ve internet’den nasıl yararlanabilirim, işimi nasıl geliştiririm, kendimi nasıl geliştirebilirim diye araştırsın isteniyoruz.

Internet

İnternet kullanıcıları

Dünya Bilgi Toplumuna doğru geçişin sancılarını yaşıyor. Bilgi toplumu, bilginin bir üretim faktörü olduğu, bilim, teknoloji, ar-ge ve inovasyonun temel zenginlik ve istihdam kaynağı oldugu, bağımsız ve yaratıcı bireyin esas itici güc bir toplum yapısını işaret ediyor.

İnternet Bilgi Toplumun aracı, tetikleyicisi, taşıyıcısıdır. Bu nedenle tüm dünyada ülkeler bütün vatandaşlarını internet okur yazarı yapmaya, herkesin internete ucuz ve kolayca erişimini, tüm şirketlerin iş süreçlerini internete uyumlu yapmaya, kamu yönetimini internete taşımaya koyulmuşlardır.

Dünya’da 1.6 milyar internet kullanıcısı, 630 milyon kayıtlı bilgisayar, 180 milyon alan adı, 224 milyon web, 124 milyar civarında web sayfası, 100 milyon civarında video, ve 60 milyon civarında kişisel web/blog olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de ise 30 milyon civarında kullanıcı, 2,6 milyon bilgisayar, 190 bin Türkiye içinde , 790 bin Türkiye dışında alan adı var. Halkımızın, %33’si interneti düzenli kullanıyor, %65’i hiç internet kullanmamış, kırsal kesimde bu %80. Toplumun %20’sinin internet hakkında hiç bilgisi yok, farkında değil. Evlerin %75’inde internet yok. Kadınların %76’i internet kullanmıyor, bu kırsal kesimde %90.

Kamu’da, profesyoneller arasında, üniversitelerde, okullarda, büyük şirketlerde yaygın internet kullanımı var. E-devlet, finans, sağlık, medya gibi başarılı sektörlerimiz var. Ama, KOBİ’lerde, tarım sektöründe, kırsal kesimde, dar gelirli kesimlerde gidecek çok yolumuz var.

Ülkemizde, internet konusunda büyük bir heyacan var. Ama, Türkiye gemisinin rotasını Bilgi Toplumuna döndürdüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Serbestleşmede ciddi sorunlar yaşıyoruz. Geniş bant internet 5.8 milyona ulaştı, ama yeteri kadar yaygın değil ve pahalı. OECD içinde 30 ülke içinde kullanıcı oranı ve fiyat açısından sondna ya 1. ya da 2.yiz. İnternet ve telekomda KOBI’ler ve özel sektör yaşam savaşı veriyor. Bilişim alanında insan gücü açığı, ve açığı kapatacak öğretim üyesi açığı had safhada. E-devlet kapısı 2 yıllık bir geçikmeyle açıldı, ama kullanan çok az; işk rakamlar 10 bin civarında idi.

Ülkemiz son 2 yılda önemli bilgi toplumu göstergelerinde geriledi. Birleşmis Milletler e-devlet indeksinde 60.’dan 76.’ya düştü. Dünya Ekonomik Forumu Bilgi Toplumuna Hazırlık indeksinde de 55’den 61’e düştü. İndeksleri analiz edince de devlete ilişkin indekslerde daha geri olduğumuz gözüküyor.

Ülkenin internet konusunda bir dağınıklık ve koordinasyonsuzluk söz konusu. Yurttaşlarımızın farkında olmadığı, 2006-2010 kapsayan bir Bilgi Toplumu stratejisi ve eylem planı var. Bu eylemlerin önemli kısmı başlamamış ya da fazla yol alınmamış durumda. Eylem planını hayata geçirmekle görevli DPT Bilgi Toplumu Dairesi şu an 10 kişiden az durumda. Ama, “İnternet Sansür” dairesinde 93 kişilik kadro, 33 civarında çalışan var. Bir uydu şirketi olarak kurulan Türsat, kablo ve e-devlet kapısı ile görevli.

Telekomunikasyon Kurumu, dünyada örneği olmayan şekilde Bilgi ve İletişim Kurumu oldu. Başbakanlıkta bir e-devlet grubu var. 3 ayda bir toplanan Icra Kurulumuz, toplumu Bilgi Toplumuna döndürmede istenilen başarımı elde edemiyor.

İnternet Yasaklarının ülkemize zarar veriyor; tabir caizsa adeta harakiri yapıyoruz. Ülkemiz adeta İnternete savaş açmıştır. Kendi başına uluslarası hukuku tesis etmeye çalışmaktadır. Ülkemiizn bu soruna sivil toplumla birlikte çözüm araması, yasakçı refleksten kurtulmasını, fikir ve ifade özgürlüğünü esas alan bir yaklaşımı esas almasını dileriz.

Okullar ve kamuya açık yerlerde uygunsuz içeriğin engellenmesine katılırız. Ama, devletin “temiz internet” peşinde koşmasını, bireysel özgürlükler ve mahremiyet açışından sakıncalı buluruz. Demokrasilerde, “temizlik” derecesine yurttaş kendisi karar verir.

Bu yıl, şu anda Manisa, İzmir, Yozgat, KahramanMaraş, Osmaniye, Kırklareli ve Ankara öne çıkıyor. Bunların yanında Erzurum, Malatya, Sivas, Antalya, Adana, Uşak, İsparta, Burdur, Muğla, Zonguldak, Çorum’da etkinlik yapılıyor. Atatürk, İnönü, Cumhuriyet, Hitit, İstanbul, Celal Bayar, Uşak, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, Muğla, İzmir Ekonomi, Ege Universitesi ve ODTÜ ‘de etkinlikler yapılacak. İnternet haftası, Bilkent’te 6 nisanda İsveç Akademisinden uzmanlar, İsveç’in 2015 de İnternet’de lider olma projesini anlatmaları ile başlıyor ve 21 nisanda ise İnternet Haftası, Hacettepe Üniversitesindeki etkinlikle kapanıyor.

Doğum günün kutlu olsun İnternet!

İnternet Yaşamdır!

http://internethaftasi.org.tr/

http://bt-stk.org.tr/

BTSTK adına
Mustafa Akgül

Facebook Comments

Şuraya bakın

Köpek için doğum günü partisi nasıl hazırlanır?

Köpekler dünyanın en sağdık ev hayvanları. Belli bir süreden sonra evin bir parçası ve aile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir