Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandhi’nin 140. doğum günü geçtiğimiz hafta çeşitli dünya ülkelerinde kutlandı. Çocukların Hindistan‘ın ulusal kıyafetlerini giyerek andığı Gandhi’yi ABD Başkanı Barack Obama da övgüyle andı.
Obama konuşmasında Hindistan’ın Bağımsızlık liderinin adaletli, hoşgörülü ve şiddet içermeyen felsefesinin önemini anlattı ve Hint halkının yanında yer aldıklarını hatırlattı. Ayrıca bugünün Amerika’sının köklerinde Gandhi’nin etkisinin olduğunu, çünkü Gandhi’nin Martin Luther King Jr. ile paylaştığı öğretilerinin ABD toplumunun sivil haklar hareketiyle değişmesine yardımcı olduğunu ifade etti.
Minik Gandhi’ler
Gandhi’nin yıl dönümünün 133. yılında 133 çocuğun geleneksel kıyafetler giydikleri gibi bu sene de minik Gandhi olmak için birbirleri ile yarıştılar.
Gandhi’yi onurlandıran diğer bir isim de Google oldu. İnternet arama motoru Google, yıldönümü nedeniyle 2 Ekim’de Türkiye sayfasında kullandığı logosunda doodle olarak nitelendirilen özel tasarım ile “Google”ın baş harfi olan “G” yerine Gandhi’nin portresine yer verdi.
Google Gandhi
Gandhi Hakkında
Gandhi Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturan ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Hindistan’da resmî olarak Ulus’un Babası ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlana gelmiştir. Ayrıca bugün, 15 Haziran 2007’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile “Dünya Şiddete Hayır Günü” olarak ilan edilmiştir.
Gandhi Jayanti
Gandhi her durumda pasifizm ve gerçeği savunarak bu görüşlerini uygulamış kendi kendine yeterli olan bir aşram (orman içinde ya da dağda inzivaya çekilinen yer) kurarak basit bir yaşam geçirmiştir. Çıkrık ile örülen geleneksel dhoti ve örtü gibi giysilerini kendisi yapmış, önceleri vejetaryen iken sonraları yalnızca meyve ile beslenmeye başlamış hem kişisel arınma hem de protesto amacıyla bazen bir ayı aşan oruçlar tutmuştur.
“Büyük Ruh” olarak bilinen Gandhi, 1948’de bir Hindu radikal tarafından öldürülmüştü.
Kaynaklar
[1] http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1145572&Kategori=dunya&b=Gandhi%20dogumunun%20140inci%20yilinda%20anildi
[2] http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091002-gandhi-birthday-google-doodle-picture.html
[3] http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/176457-Googlein-Gsi-Gandhi-oldu.aspx
[4] http://tr.wikipedia.org