‘Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!’ Mustafa Kemal Atatürk çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı hazırlıklarını tamamlamıştı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya Köşkü’ne çağırdı ve onlara cumhuriyetin gerekliliğinden bahsetti.
Cumhuriyetin ilanı
29 Ekim 1923 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan cumhuriyet önergesi, meclis tarafından kabul edildi. Böylece ülkemize getirdiği yeniliklerle milletimize her zaman ışık tutan Atatürk, bir kez daha milletimizin doğuşuna öncülük etti.
Cumhuriyetimizin doğum günü 29 Ekim, her yıl Türk ulusunun yeniden doğuşu olarak anılır. Tüm ülkede coşku ile kutlanır. Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yıl kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 günü verdiği ‘Onuncu Yıl Nutku’nda, cumhuriyetimizin kutlandığı bu günleri “en büyük bayram” olarak nitelendirmiştir.
Türk milletine “Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük bayramını, daha büyük şereflerle saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı, gönülden dilerim.” temennisinde bulunmuştur.
Bu yıl 86. yaşını kutladığımız Cumhuriyetimiz, bu ve bundan sonraki yıllarda da yine bu coşku, huzur ve refah ile Cumhuriyetin değerini bilen, kollayan ve yaşatan Türk milletinin varlığında kutlanmaya devam edecektir.
Cumhuriyetimizin 86. yılı kutlu olsun
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili vecizeleri
• Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet padiyar kalacaktır.
• Cumhuriyet; fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister.
• Cumhuriyet fikir serbestliği taraftandır. Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir.
• Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.
• Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.
Kaynaklar
[1] http://www.meb.gov.tr/belirligunler/29ekim/index.html
İyiki doğdun Cumhuriyet…..