Klasik muzigin unutulmaz bestecisi Frédéric Francois Chopin’in 200. dogum gunu, oyuncu Memet Ali Alabora ve piyanist Emir Gamsizoglu’nun birlikte verdigi konserle kutlandi.
Ilk bestesini 7 yaşinda yapan Polonyali besteci muzigi ile 193 yildir piyanodan insanliga tam anlamiyla guzellikler saciyor.
Frédéric Francois
Romantik donemin onde gelen piyanist ve bestecisi Chopin’in dogumunun 200. yili olan 2010, Avrupa kultur başkentlerinde Chopin Yili olarak kutlaniyor. Istanbul’da da şu ana kadar Chopin Yili’ni kutlama adina duzenlenen iki etkinlik goze carpiyor.
Muzisyen ve ayni zamanda yazar olan Aydin Buke ‘Chopin/ Tuşlara Adanmiş Bir Yaşam’ adli kitabi ile unlu bestecinin yaşamina ve yapitlarina işik tutuyor. Ulkemizde gercekleştirilecek Chopin Yili etkinliklerini izleyecekler icin de bu biyografi Chopin’i daha yakindan tanima firsati veriyor. Bunun yaninda kitap, Turkiye’de Chopin uzerine yapilmiş bu turde ve bu capta ilk ozgun calişma olma ozelligini taşiyor.
Chopin icin yazilmiş biyografi
Chopin icin duzenlenen diger etkinlik piyanist Emir Gamsizoglu ve oyuncu Memet Ali Alabora’nin birlikte duzenledigi konser oldu. Chopin, Emir Gamsizoglu’nun 20 yaşinda piyanoya başlamasinda ve Memet Ali Alabora’yla arkadaş olmalarinda en buyuk etken olmuş. Bu yuzden ikili konsere, Chopin’in hayatlarina nasil girdigini, ne gibi degişiklikler yarattigini ve kendileri gibi bircok insanin da neden en yakin, en icten dostlarindan birisi oldugunu anlatarak başladilar.
Chopin’in anisina duzenlenen etkinlik afişi
Kayitlar, fotograflar ve muzigi eşliginde, Chopin’in yaşitlari Liszt ve Schumann’dan, muzikte yaptigi devrimlerden ve 20 – 21. yuzyildaki buyuk Chopin yorumcularindan bahsedilen bu sohbeti, dogum gunu kutlamasi takip etti.
Konser, Chopin’in vaftiz kagidina gore 200. dogum gunu olan 22 Subat Pazartesi gunu, saat 20.00’de Cemal Reşit Rey’de gercekleşti ve herkes Chopin’i arkadaşlarinin hitap şekliyle ‘Iyi ki dogdun Fryc!’ diyerek andi.
Unlu bestecinin 1842 yilinda besteledigi Polonez Op. 53, Polonya ulusal dansinin ve bu dansin temposunda bestelenmiş en populer eserlerinden biridir. Bu unlu eseri buradan dinleyebilirsiniz.
Kaynaklar
[1], http://www.ntvmsnbc.com/id/25058708/[2], http://www.kultursanat.org/haber/haberid-1108.html
[3],http://kitap.milliyet.com.tr/iki-yuzyil-sonra-chopin/kitap/haberdetayarsiv/18.02.2010/1200505/default.htm
Chopin’in Polonez Op. 53 adlı parçası gerçekten muhteşemmiş. Chopin’den başka önerebileceğiniz parçalar var mı acaba?