İyikidogdun » El Yapımı Hediyeler » Dikiş Severler İçin Hediye: Dikiş İğnesi Kitapçığı

Dikiş Severler İçin Hediye: Dikiş İğnesi Kitapçığı

Çeşitli turlerdeki dikiş ignelerini duzenli bir şekilde muhafaza edebilecegi bir dikiş ignesi kitapcigi dikiş severlerin en cok gereksinim duyduklari aksesuarlardan biridir. Ben dikiş ignesi kitapcigi ya da igne kitapcigi demeyi tercih ediyorum ancak sanirim birazdan yapimini anlatacagim sevimli ve kullanişli aksesuar ignelik ya da ignedenlik olarak da biliniyor. Yapimi gercekten cok kolay. Dikiş dikmeye yeni başlamiş bile olsaniz bunun icin tahmini olarak bir saatten fazla zaman ayirmaniza gerek olmayacak. Ayrica dikiş dikmeyi seven yakinlariniz icin de oldukca hoş kucuk bir hediye olabilecegini duşunuyorum.

Dikiş Severler Icin Hediye: Dikiş Ignesi Kitapcigi

Pek cok farkli malzeme kullanarak farkli şekillerde hazirlayabileceginiz dikiş ignesi kitapcigi icin ben yabancisi olmadiginiz kalp motiflerini kullanarak nasil bir şey ortaya koyabilirim diye duşundugumde birazdan anlatacagim kitapcik ortaya cikti. Hemen yapimina gecelim..

Gerekli malzemeler:

1. Keten kumaş

2. Kece

3. Kalp motifi

4. Kurdele ya da benzer şerit (Ben ilk yazimda yapilişini anlattigim şeritlerden hazirladim.)

5. Yapişkan kumaş tela

6. Dikiş ipi

7. Makas, igne vb.

Yapilişi:

1. Keten kumaştan 11 cm * 23,5 cm boyutlarinda (1 cm dikiş payi dahil,) uzun kenari kumaşin kat yerine yerleştirilerek 1 adet parca kesiyoruz. Keceden ise 8 cm * 17,5 cm ebatlarinda 2 adet parca kesiyoruz. Keceden keseceginiz parcayi eger varsa surfile makasi ile de kesebilirsiniz boylece daha hoş bir gorunum elde etmiş oluruz.

 

2. Yapişkan teladan 9,5 cm * 21,5 cm boyutlarinda 2 adet parca kesiyoruz.

3. Kestigimiz tela parcalarini keten kumaşin ters yuzune, kenarlarda yaklaşik 1’er cm mesafe kalacak şekilde yapiştiriyoruz. Bunun icin telayi puturlu kismi kumaşa  donuk olacak şekilde yerleştirdikten sonra uzerine bir miktar buhar uyguluyoruz. Daha sonra telanin uzerini bir parca mulaj kagidi ile orttukten sonra hafif basinc uyguluyarak utuluyoruz.

4. Kitapcigin kapanmasini saglayacak olan bagciklari kumaşin ortasindan 5 cm ve kenardan 1 cm uzakta olacak şekilde teyelliyoruz.

5. Kalp motifini şekilde goruldugu gibi kumaşin ortasinda 2 cm, dikey kenardan yaklaşik olarak 2 cm ve yatay kenardan da yaklaşik 3 cm uzakta olacak şekilde yerleştirip igneliyoruz. Ve uygun renkte dikiş ipi ile yerine dikiyoruz.

6. Daha sonra kumaşin yuzu icte kalacak şekilde kumaşi ortadan ikiye katliyoruz. Ve 1 cm dikiş payi birakarak kenarlari dikiyoruz. Bu esnada alt kenarda 5-6 cm kadar bir kismi dikmeden birakiyoruz. Daha sonra bu kisim bizim, dikiş ignesi kitapcigini ters yuz etmemizi saglayacak.

7. Makinede dikme işlemi bittikten sonra koşeleri fotografta goruldugu gibi kesiyoruz ve kumaşin kenarlarinda iplik atmalarini onlemek icin cevresini elde surfile yapiyoruz (surfile adimi atlanabilir.)

8. Surfile işlemi bittikten sonra fazla ipleri dugumleyip kesiyoruz. Dikiş paylarini dikkatlice utuluyoruz.

9. Ve ardindan dikmeden biraktigimiz kisimdan dikiş ignesi kitapcigini ceviriyoruz. Koşeleri bir tig yardimi ile de duzeltebiliriz.

10. Kenarlari duzgun bir şekilde teyelleyip utuyu kalp aplikemize degdirmemeye ozen gostererek dikkatlice utuluyoruz.

11. Kenarlarda 6 mm (1/4”) mesafe kalacak şekilde (dikmeden biraktigimiz kismi kapatmaya da dikkat ederek) kitapcigin cevresine ust dikiş yapiyoruz.

12. Kestigimiz kece parcalarini ust uste yerleştirip (bunlar kitapcigimizin sayfalarini oluşturacaklar) ardindan dikiş ignesi kitapciginin ic kismina alt ve ust kenarlardan 1 cm, kisa kenarlardan da 2 cm uzakliga yerleştirip igneliyoruz. Ardindan teyelleyebilirsiniz ya da teyellemeden dogrudan makinede dikebilirsiniz.

13. En son olarak butun teyelleri sokuyoruz. Fazla ipleri dugumleyip kesiyoruz. Ve dikiş ignesi kitapcigimiz hazir.

Kalp motiflerini Lace & Ribbon’da bulabilirsiniz.

Umarim siz ve sevdikleriniz begenerek kullanirsiniz…

 

Kaynaklar:

[1], http://www.pasaj.com/dukkan/laceandribbon

Facebook Comments

Şuraya bakın

Yaşam Ağacı

Her türlü ağacın görüntüsü beni karşı konulmaz bir şekilde çekiyor. Bu duygum şimdilik üç canlıda birleşiyor: En sevdiğim kedi türü olan kaplanlar, ağaçlar ve tabi ki baykuşlar.

3 yorum

  1. Çok sevindim Aysu Naz Hanım. Elinize sağlık..

  2. Mihrican Özsoy Demir

    deniycem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir