İyikidogdun » Haberler » Mehmet Âkif Ersoy Bugün Doğdu

Mehmet Âkif Ersoy Bugün Doğdu

Mehmet Âkif Ersoy, (d. Mehmet Ragif, 20 Aralik 1873, Istanbul – o. 27 Aralik 1936, Istanbul),

Turkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşi olan Istiklâl Marşi’nin guftekâridir. “Vatan şairi” ve “milli şair” unvanlari ile anilir. Canakkale Destani, Bulbul en onemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet doneminden itibaren Sirat-i Mustakim  dergisinin başyazarligini yapmiştir. Kurtuluş Savaşi sirasinda milletvekili olarak 1. TBMM’de yer almiş, Istiklal Madalyasi sahibi bir vatanseverdir. Mehmet Âkif, son yillarini Misir’da Turkce dersleri vererek ve Kur’an’in Turkceye cevrilmesi konulari ile ugraşarak gecirdi. Cevirdigi nushayi yaktigi soylenir.

Mehmet Akif Ersoy

Istiklâl Marşi’ni yazmasi

Ayni donemde Millî Egitim Bakani Hamdullah Suphi Bey’in ricasi uzerine ulusal marş yarişmasina katilmaya karar verdi. Konulan 500liralik odul nedeniyle başlangicta katilmayi reddettigi bu yarişmaya, o gune kadar gonderilen şiirlerin hic biri yeterli bulunmamişti ve en guzel şiiri Mehmet Âkif’in yazacagi kanisi mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif’in yarişmaya katilmayi kabul etmesi uzerine kimi şairler şiirlerini yarişmadan cektiler. Sairin orduya ithaf ettigi Istiklâl Marşi, 17 Subat gunu Sirat-i Mustakim ve Hâkimiyet-i Milliye’de yayimlandi. Hamdullah Suphi Bey tarafindan mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi gunu saat 17:45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, odul olarak verilen 500lirayi Hilal-i Ahmer bunyesinde, kadin ve cocuklara iş ogreten ve cepheye elbise diken Dar’ul Mesai vakfina bagişladi.

Kaynak:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_%C3%82kif_Ersoy

Facebook Comments

Şuraya bakın

69 Yaşına Giren Şehriye Nine’ye Doğum Günü Sürprizi

Kahramanmaraş Dursunbey Sevgi Evi’nde ikamet eden Şehriye Küçüka’ya sevgi evi yetkilileri tarafından doğum günü sürprizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir